Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Para ung ambassadør - "Q&A" med Vilde Nilsen

Gjennom samarbeidet mellom Olympiatoppen og Stiftelsen VI er vi nå igang med et nasjonalt prosjekt under navnet "Para ung ambassadør". Bli kjent med vår ambassadør Vilde Nilsen og hennes tanker omkring paraidrett!

Hvem er Vilde Nilsen?
"Jeg er ei 19 år gammel jente som bor i Tromsø på Kvaløysletta. Jeg bor hjemme med familien min her i Tromsø. Jeg er para langrennsløper og skiskytter. Min største lidenskap er langrenn. Jeg er veldig glad i musikk, jakt og fiske i tillegg til idretten. Har spilt fiolin og piano siden jeg var 5 år, og har lært meg gitar i senere tid. Når jeg spiller musikk føler jeg at jeg får restituert både i kropp og sinn."

Hva er din motivasjon for å bidra inn i Para Ung ambassadør-prosjektet?

"Min motivasjon for å bidra inn i para ung ambassadør-prosjektet er å være med og fremme et større paramiljø i Nord-Norge. Det er ikke mange parautøvere i nord, men jeg har sterk tro på at vi kan få frem mange potensielle utøvere."

Hvordan var ditt møte med paraidretten i begynnelsen?

"Jeg visste ikke mye om paraidretten før jeg i 2014 satt og så på Paralympics sendt fra Sochi. Det var da jeg tenkte at dette kunne være en mulighet for meg. Før det hadde jeg bare konkurrert sammen med funksjonsfriske utøvere, og jeg skjønte da at jeg ikke kom til å hevde meg på et like høyt nivå som dem med tanke på den skaden jeg hadde. Derfor var Paralympics en stor motivasjon for meg. Jeg fikk hjelp av foreldrene mine til å ta kontakt med skiforbundet for å klassifisere meg. Når jeg ble klassifisert fikk jeg være med på en del samlinger i regi av skiforbundet, sammen med andre parautøvere. Dette var kjempefint for meg å få se at det var andre som var i litt samme situasjon som meg, og som hadde samme mål som meg om å delta i Paralympics."

Hvordan, i dine øyne, har utviklingen vært innen paraidretten siden du begynte din satsing?

"Jeg synes utviklingen av paraidretten har vært god etter jeg begynte min satsning. Vi ser og hører stadig om paraidrett på nett, TV og sosiale medier. Man merker at paraidretten er mer i fokus i dagens samfunn, men jeg tror fremdeles vi har en liten vei å gå før paraidretten er likestilt med funksjonsfrisk idrett."

Hva mener du er viktig å vektlegge nå som vi skal øke oppmerksomheten og fokuset på paraidretten?

"Jeg tror det er viktig at alle klubber og særforbund går inn for at det skal være et tilbud for alle uansett forutsetninger, og at dette blir formidlet ut slik at aktuelle utøvere får lyst til å prøve seg i idretten."

Hva ville du ønsket å si til nysgjerrige utøvere eller de som ønsker å finne sin plass i idretten?

"Jeg skjønner godt at det kan være nytt og skummelt og plutselig bli med i idretten. Men jeg kan si at for min del har det vært en lettelse å kunne drive med idrett. Det har vært en måte for meg å føle at jeg kan mestre noe til tross for den skaden jeg har. Jeg har møtt så utrolig mange fine mennesker i paraidretten som har lært meg masse om hvor viktig det er å være glad i den kroppen man har. Og for de utøverne som kommer inn i idretten og er helt ferske, er det viktig å tenke at man ikke nødvendig vis er nødt å være med i idretten for å vinne en medalje i et mesterskap. Det handler om at man har det artig og at man føler at man mestrer ting ut i fra sine forutsetninger. Da blir plutselig livet så mye mer verdifullt."

Funfact om Vilde:

"Jeg har alltid vært veldig glad i melk, og drikker fort en til to melkekartonger om dagen. I 2018 var jeg til og med så heldig at jeg var avbildet på en melkekartong... hehehe."

    Filer

    Ingen relaterte filer.