Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Vil være gode forbilder

Selv om historiene deres er forskjellige, er målet til Vilde Nilsen og Salum Kashafali det samme: De vil være gode forbilder for unge utøvere.

I forbindelse med Utviklingsprosjekt paralympisk idrett (UPPI) har Olympiatoppen knyttet til seg syv ambassadører fra ulike idretter i hele landet, som skal bidra til rekruttering til idretten regionalt. To av disse er langrennsløper Vilde Nilsen og sprinter Salum Kashafali.

– Det er utrolig spennende å være med som ParaUng-ambassadør, og jeg vil at flere skal få muligheten til å kjenne på den samme mestringsfølelsen som jeg har fått oppleve. Det er plass til alle i idretten, og dette er noe av det jeg ønsker å synliggjøre, sier Salum Kashafali.

– Det betyr mye for meg å være ParaUng-ambassadør, og jeg tror det er en rolle som jeg kan passe bra til, sier Vilde Nilsen. – Idretten har betydd mye for meg hele livet, og det gir en god følelse å kjenne på mestringen.

Viktigheten av idrett

Den unge langrennsløperen har holdt på med idrett så lenge hun kan huske. Hun kommer fra en familie som alltid har vært begeistret for idrett og friluftsliv, og foreldrene var flinke til å ta henne med på all slags idrett. Selv om hun drev med både langrenn og friidrett, var det langrenn som ble favoritten.

– Jeg begynte med langrenn allerede i toårsalderen, og gikk faktisk mitt første skirenn allerede som toåring. Det var langrenn jeg likte aller best, og det ble til slutt min idrett, sier hun.

Da Vilde Nilsen var syv år fikk hun diagnosen lineær sklerodermi, en bindevevssykdom som blant annet gjør at den ene foten hennes vokser saktere enn den andre, og fører til benlengdeforskjell. I tillegg har hun 50 % mindre muskelmasse i benet som er påvirket. På grunn av denne sykdommen fikk hun også beskjed om å holde seg unna kontaktidrett som gjorde at foten var mer utsatt for skader.

– Det er liten risiko for meg å skade meg i langrenn, og i tillegg var det jo denne idretten jeg likte best. Det var veldig betryggende for meg å vite at jeg fortsatt kunne drive med idrett, forklarer Nilsen.

Manglet forbilder

Vilde Nilsen forklarer at da hun ble syk hjalp idretten henne gjennom denne perioden. Hun fikk kjenne på mestringsfølelsen, og fikk en bekreftelse på at hun fortsatt kunne gjøre det hun ville. Likevel var det én ting som manglet.

– Jeg husker da jeg var ung utøver og hadde fått diagnosen. Da forsto jeg at jeg ikke var som alle andre, og at det ikke var noen forbilder som lignet på meg. Jeg hadde selvfølgelig Marit Bjørgen, men det var ingen jeg kunne se opp til som hadde en funksjonsnedsettelse, forklarer Nilsen.

Dette er én av grunnene til at hun ønsker å være ParaUng-ambassadør. Hun ønsker at alle skal kunne finne sitt potensiale.

– Dette er en veldig god mulighet for meg til å kunne gi de unge utøverne et forbilde. Spesielt de barna som står i samme situasjon som jeg gjorde da jeg var på den alderen. Jeg ønsker at alle skal kunne se muligheter i stedet for begrensninger, og at dette kan være med på å rekruttere mange potensielle utøvere.

Viktig med målsettinger

Den unge langrennsløperen og skiskytteren har et stort fokus på målsettinger og mestringsfølelse. Det er dette som har vært med på å drive henne videre i idrettskarrieren hennes, og som hun nå ønsker å videreføre til den yngre generasjonen. For egen del er det store målet Paralympics, men hun er tydelig på at det ikke må være så stort for alle.

– Man må ikke ha som mål å ta medalje i paraidrett, men ett mål kan være å bare kjenne på mestringsfølelsen. Det handler om å sette seg realistiske mål og synes at det er artig – for idrett skal være artig, sier Nilsen.

Hun er tydelig på at det ikke bare er mestringsfølelsen og målene som driver henne, men også menneskene. I løpet av årene hun har drevet med idrett har hun møtt mange flotte mennesker, og trekker frem både klubben Kvaløysletta Skilag, Tromsø skiskytterlag, NTG Tromsø og Norges Skiforbund. Hun mener idretten binder folk sammen.

– Dette prosjektet er viktig fordi det skaper et større fokus på paraidretten og et større paramiljø i Norge. Vi trenger mer deltagelse i paraidrett for vi har mange potensielt gode utøvere der ute, og vi må få de inn i idretten, avslutter Nilsen.

Toppidrettsutøvere

Salum Kashafali er Norges raskeste sprinter. Han har vært svaksynt hele livet, men det var først i 2019 at han ble klassifisert som parautøver. I løpet av det siste året har han gjort seg opp flere tanker om paraidrett og -utøvere.

– Jeg hadde selv lite innsikt i paraidretten før i fjor, men det er viktig at vi som utøvere deler mer. Parautøvere er toppidrettsutøvere på lik linje med andre, og vi lever det samme toppidrettslivet, sier Kashafali.

Dette er også en av grunnene til at han ønsket å være en ParaUng-ambassadør. Salum vil synliggjøre det han og andre utøvere gjør, og så vil han vise at idrett er gøy.

– Idrett er en plass der man alltid kan utvikle seg og forbedre seg selv – både fysisk og mentalt. Flere har fått beskjed om at de ikke kan. Det er viktig å ikke sette begrensninger, det er mye man kan gjøre, og alle kan gjøre noe, sier Kashafali.

Les intervjuet med Salum Kashafali i Bergensavisen angående sponsortørke etter VM

Å utgjøre en forskjell

I likhet med Vilde Nilsen, er Salum Kashafali også opptatt av mestringsfølelsen idretten har gitt ham. Han har holdt høyt nivå over flere år, og i fjor løp han inn til VM-gull på 100-meter. Nå ønsker han å få flere til å delta i idretten.

– Paraidrett er en plass der alle er velkomne. Uansett utfordringer eller kultur, er det plass til alle her – på lik linje med annen idrett. Dette er en veldig god mulighet til å fronte dette mer, og være med å utgjøre en forskjell, avslutter sprinteren.

ParaUng-ambassadørprosjektet

Hensikten med prosjektet er å gi allerede etablerte ParaUng-utøvere en mulighet til å bidra positivt til å fremme paraidrett, og være gode forbilder for utøvere med syns- eller bevegelseshemninger i sitt nærmiljø.

Prosjektleder for Utviklingsprosjekter paralympisk idrett på Olympiatoppen, Elisabeth Eyde er veldig fornøyd med å få med så mange sterke ParaUng-utøvere som ambassadører og forbilder.

– Vi ønsker å sette ungdom med nedsatt syns- eller bevegelseshemninger i førersetet for å bidra med rekruttering til idretten regionalt. Målet er å nå ut til ungdom og unge voksne som ikke allerede er i idretten og få dem til å starte med idrett, samt motivere de som allerede driver med idrett i klubb til å bli enda bedre, sier Eyde. 

ParaUng-ambassadører 2020:

 • Nikkolaj Gulbrandsen, friidrett, region sør
 • Salum Kashafali, friidrett, region vest
 • Ann Selda Delier, friidrett, region sørøst
 • Pablo Jacobsen, bordtennis, Oslo
 • Johannes Birkelund, langrenn, region innlandet
 • Gabriel Rognes Steen, svømming, region midt
 • Vilde Nilsen, langrenn, region nord

 

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Vilde Nilsen etter sølvmedaljen i Pyeongchang (foto: Geir Owe Fredheim)
  • Vilde Nilsen jubler (foto: Kathrine Baldishol)
  • Vilde Nilsen under Paralympics i Pyeongchang (foto: Geir Owe Fredheim)
  • Salum Kashafali i full fart (Runar Steinstad)
  • Salum Kashafali tøyer utSalum Kashafali tøyer ut (foto: Runar Steinstad)