Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Kunnskapsdeling med Team Beijing

– Den olympiske spiriten slår alt, og det er umulig å ta for lett på det, sa Kjetil Jansrud da han delte sin OL-erfaring med den norske Beijing-troppen.

I slutten av mai, samlet Olympiatoppen utøvere, trenere og støtteapparat til en felles, digital Team Beijing-samling, der kunnskaps- og erfaringsdeling sto i høysetet.

– Vi skal skape motivasjon for den jobben som skal gjøres fremover, sa vinteridrettssjef Helge Bartnes.

I forkant av hvert OL og Paralympics jobber Olympiatoppen med å gi troppene et faglig grunnlag om hvilket land de skal til, og de utfordringene som preger landet. Dette gjøres ved å, blant annet, hente inn eksterne personer som kjenner godt til vertsnasjonen. På samlingen i mai var NRKs korrespondent i Kina, Kjersti Strømmen, invitert for å gi deltakerne verdifull innsikt i kinesisk kultur og politikk.

– Kina er sammensatt med mange ulike folkegrupper, og det er enormt store forskjeller på fattige og rike, sa hun. – Vi ser også at det er blitt et strengere regime de siste årene, der det er vanskeligere å uttrykke kritikk. Som journalister merker vi dette godt.

Enkelte har manet til boikott av Beijing-lekene, og dette var noe toppidrettssjef Tore Øvrebø og kinakorrespondent Kjersti Strømmen også diskuterte.

– Vi mener at deltakelse er viktig. Hele verden er interessert i lekene mange år i forveien, og deltakelse retter søkelys på vertsnasjonen, og åpner opp for at flere kan dele meninger om kritikkverdige forhold, presiserte Øvrebø.

På spørsmål om hvorfor Kina nå satser så mye på vinterlekene, svarte Strømmen at hun tror det handler om at Kina både vil være en del av det store selskapet, men også for å manifestere Kinas posisjon i verden.

– Det handler om vekst og fremtid. Kina forsøker nå å bygge en ny nasjon med skientusiaster, der blant annet vintersport er blitt en del av skolen. Kina ønsker å markere seg, sa Strømmen.

Les også: Ett år til Beijing-lekene

Å være til stede

I en paneldebatt, med tematikken «Best når det gjelder i Beijing – med laget og folkene rundt deg», delte flere OL- og Paralympics-deltakere sine erfaringer. Panelet besto av snowboarder Ståle Sandbech, langrennsløper Vilde Nilsen, alpinist Kjetil Jansrud, ishockeyspiller Patrick Thoresen, skihopper Maren Lundby, hopptrener Alexander Stöckl og skøytetrener Edel Therese Høiseth. Panelet ble ledet av tidligere langrennsløper Øystein Pettersen og Arne Jørstad Riise, som er fagansvarlig idrettspsykologi på Olympiatoppen.

– Det kuleste med OL, er å være der. Det har noe med OL-drømmen å gjøre, ta inn inntrykkene, ta det innover seg, og være der, sa Kjetil Jansrud.

– Går det an å ta for lett på det? spurte Øystein Pettersen.

– Den olympiske spiriten slår alt, og for min del er det veldig spesielt. Det er umulig å ta for lett på et OL, men det er viktig å ikke ta det altfor seriøst hele tiden, sa Jansrud. – OL er langt, og bryteren kan ikke være påskrudd i 20 dager. Man har trent for dette i fire år, og da er det kjedelig å brenne av alt kruttet den første uken.

Langrennsløper Vilde Nilsen var bare 17 år da hun deltok i sitt første Paralympics i PyeongChang i 2018. Likevel «eide hun arenaen», ifølge Arne Jørstad Riise. I matsalen ønsket hun å vite hvem konkurrentene var, slik at de fikk sett henne og at hun fikk sett dem i øynene før konkurransene startet.

– Jeg var såpass ny at jeg ikke visste hvordan de så ut. I tillegg ville jeg nok vise meg litt frem selv også. Jeg tenkte at «nå har de én til konkurrent å konkurrere mot», sa Nilsen.

I sitt første Paralympics fikk Nilsen beskjed om at hun var der for å lære, og at prestasjonene kan komme senere. Det var hun takknemlig for.

– Jeg var veldig glad for at alle var så tydelige på dette, det gjorde at jeg ikke var like nervøs foran konkurransene. Men man er jo alltid litt nervøs, sa hun.

Selv om Vilde Nilsen i utgangspunktet var i PyeongChang for å sanke erfaring og læring som hun kunne bygge videre på fremover, endte hun også opp med en sølvmedalje på klassisk sprint.

Favoritt vs. «underdog»

Skihopper Maren Lundby er vant med å være favoritt når hun sitter på bommen. Det stempelet lever hun godt med.

– Det er viktig å være forberedt på ulike scenarier, men jeg liker å se for meg at jeg hopper bakken ned. Jeg vil heller være favoritt enn «underdog», sa Lundby.

Patrick Thoresen forteller at situasjonen er litt annerledes for ishockeylandslaget – de er vant med å være «underdogs».

– Det kunne jo vært fint å kjenne på følelsen av å være en favoritt en gang, sa en humoristisk Thoresen. – Likevel møter vi enhver kamp med trua på oss selv og med selvtillit. Vi tror vi kan slå stormaktene, men det er også der vi kan få oss en på tygga innimellom.

Thoresen trakk også frem at som lag er man avhengig av at 25 mann har dagen og får det til å klaffe samtidig. Hopptrener Alexander Stöckl argumenterte med at det samme gjelder i individuell idrett.

– Selv om det er individuell idrett, er man avhengig av hele laget. Det er et helt team som står bak den utøveren som lykkes, og alle må være bevisste på viktigheten av den enkelte rollen, sa Stöckl.

Fellesskap

Allerede etter lekene i PyeongChang i 2018, startet prosessen med målsetting for Beijing 2022. Vinteridrettssjef Helge Bartnes fortalte at de har hatt jevnlig dialog med idrettene, og resultatet fra disse prosessene skal ende opp i en felles målsetting for henholdsvis OL- og Paralympics troppen.

Bartnes fortalt også at det finnes flere likheter mellom PyeongChang og Beijing. Blant annet er det lang reisevei med store tidsforskjeller. Det betyr også at konkurransetidspunktene blir annerledes enn noen idretter er vant med. I tillegg er det et kaldt, tørt og vindfullt klima, og flere konkurranser foregår i høyden.

Til OL og Paralympics i PyeongChang var halvparten av utøverne «førstereis», og det var derfor spesielt viktig å dele informasjon og erfaringer fra tidligere leker. Selv om troppen til Beijing ikke er tatt ut ennå, står fortsatt erfaringsutveksling sentralt i forberedelsene.

– Denne erfaringsdelingen er gull verdt, sa Bartnes.

Cato Zahl Pedersen er chef de mission for Paralympics ga full støtte til Bartnes og manet til å fortsette og bygge fellesskapet.

– Vi har et fellesskap som bygges i hverdagen. Her på Olympiatoppen er det ikke forskjell på OL eller Paralympics, og det skaper et unikt fellesskap. Vi er så heldige at Paralympics kommer etter OL, og vi får én måned til å ta inn over oss den læringen og erfaringen som OL gir. Vi må overføre kunnskap og erfaringer på tvers av troppen, og vise en interesse for hverandre, avsluttet Zahl Pedersen.

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Toppidrettssjef Tore Øvrebø i samtale med NRKs kinakorrespondent, Kjersti Strømmen
  • Øystein Pettersen ledet panelet sammen med Arne Jørstad Riise, fagansvarlig idrettspsykologi ved Olympiatoppen.
  • Alpinist Kjetil Jansrud og skøytetrener Edel Therese Høiseth under paneldebatten der de delte sine erfaringer fra OL.
  • Langrennsløper Vilde Nilsen delte sine erfaringer fra PyeongChang. Hun var bare 17 år da hun deltok i Paralympics for første gang i 2018.
  • Skihopper Maren Lundby vil heller være favoritt enn underdog. Under paneldebatten på den digitale Beijing-samlingen delte hun tidligere erfaringer fra OL.
  • Hopptrener Alexander Stöckl under paneldebatten. Der sa han blant annet at selv om skihopping er en individuell idrett så står det et helt lag bak den utøveren som lykkes.
  • Patrick Thoresen fortalte om sine tidligere OL-erfaringer og hvordan det er å drive med lagidrett under et så stort arrangement som OL.
  • Ståle Sandbech var tidenes yngste norske OL-deltaker etter Sonja Henie, da han deltok i sitt første OL.