Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Konkurranse – driveren i daglig trening

Nylig arrangerte Olympiatoppen det årlige coaching- og treningsseminaret med kjente navn som Marte Olsbu Røiseland og Suzann Pettersen.

– De viktigste konkurransene er de hvor man virkelig får vist frem konkurranseforberedelsene, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Toppidrettssjefen var konferansier under årets coaching- og treningsseminar, som hadde «Konkurranse som utviklingsarena» som tematikk. Ifølge Øvrebø er konkurranser også stedet der «gevinstrealiseringene skjer».

Veien til fremragende mesterskap

Skiskytter Marte Olsbu Røiseland, som vant syv medaljer av syv mulige, under VM i Anterselva i 2020, fortalte at konkurranser er det som har lært henne desidert mest som toppidrettsutøver. I 2020 ble hun også kåret til årets kvinnelige utøver av den franske avisen L’Équipe.

– Anterselva har vært det største høydepunktet så langt, sa Olsbu Røiseland. – Jeg hadde sett frem mot VM i Anterselva i mange år, og jeg hadde veldig lyst til å være på topp i det mesterskapet.

Olsbu Røiseland fortalte at hun tok grep etter et «mislykket» VM i Östersund, og begynte å jobbe målrettet mot Anterselva. Blant annet prioriterte hun hardere enn hun hadde gjort tidligere.

– Jeg måtte tørre å prioritere VM og gå «all in». Jeg skulle ta et individuelt VM-gull og for å klare det måtte jeg ta konsekvente valg, som for eksempel å stå over en verdenscuprunde, noe jeg måtte tåle kritikk for. Da jeg sto på startstreken i Anterselva, var jeg ikke nervøs, for jeg visste at jeg var best mulig forberedt og jeg kunne ikke gjort noe annerledes, fortalte skiskytteren.

For Marte Olsbu Røiseland har det også vært viktig å evaluere etter hvert løp for å finne ut hvordan hun kunne bli enda bedre.

– Jeg har brukt både opp- og nedturene i konkurranser for å lære av dem, sa hun.

Skiskytteren hadde også to enkle råd til unge trenere:

– All konkurranse er verdifull trening. Det er gode erfaringer og ta med seg videre, og bruke til noe positivt i det daglige treningsarbeidet. Det er også viktig å evaluere sammen med utøverne. Ikke evaluer resultat, men se på hvordan de gjennomførte arbeidsoppgavene i løpet av konkurransen, fortalte Marte Olsbu Røiseland. 

Mesterskapscoaching – når alt står på spill

Det finnes lite forskning på hva som skjer under et mesterskap, men Carl-Axel Hageskog, som er fagkonsulent innen toppidrettscoaching ved Olympiatoppen og professor i lederskap ved Linnéuniversitetet i Växjö, har snakket med, og forsket på, et utvalg av suksessrike trenere innen både sommer- og vinteridretter, og funnet flere fellesnevnere.

– Alle trenerne jobber med verdibasert ledelse og involverer utøverne. De har et tydelig verdigrunnlag, og det er fire dimensjoner som bygger på et etisk grunnlag hos trenerne.

De fire dimensjonene han snakket om er «analytisk og systematisk», «innovativ og kreativ», «relasjonell og kommunikativ» og «autoritet og stabil». De var troverdige, og etterlevde verdigrunnlaget.

– Som Liv Hemmestad på Olympiatoppen sier, «det finnes en balansegang som trenere», sa Hageskog. – Trenerne jobber hele tiden mellom de ulike sirklene, men alltid på etisk grunn. I mesterskap dukker det alltid opp noe nytt, så det gjelder å ha evnen til å være fleksibel og kreativ.

Han fikk støtte av Peder Sandell, som har vært hovedtrener for kombinert siden 2019.

– Det er viktig å være godt forberedt, og å være forberedt på uvante situasjoner. Det dukker alltid opp noe, så forberedelsene til mesterskap må starte på et tidlig stadium, sa Sandell.

Både Sandell og Hageskog trekker også frem at det å jobbe med relasjonene i laget, er en veldig viktig del av det å være trener. Noe av det vanskeligste er å ta ut laget, og da er man avhengig av gode relasjoner innad i laget.

Sandell fortalte at som en del av kulturbyggingen og samholdet i kombinertslandslaget, har de samlet seg under forkortelsen «PÆRRS», som står for «positiv, ærlig, råskap, respekt og samhold».

– Vi blir målt på resultater, og avgjørelse vi tar må være basert på det, forklarte Sandell. – Det var tøft å sette ut den nest beste løperen til lagsprinten i Oberstdorf, og for å klare det er man avhengig av gode relasjoner, sa Sandell.

Driveren

Konkurranser kan oppleves som den ultimate testen, men det er også der utøvere har mulighet til å hente mye utvikling og læring. Ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø handler det mye om konkurransekunnskap, det vil si evnen til å vinne når det er jevnt, samt evnen til å holde konkurranseinstinktet i sjakk.

– Konkurranser er en driver i den daglige treningen, avsluttet toppidrettssjefen.

    Filer

    Ingen relaterte filer.

    • Carl-Axel Hageskog og Peder Sandell i samtale om konkurranse som utviklingsarena