Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

100 dager til Tokyo

Nedtellingen til Tokyo har startet, og budskapet fra IOC, IPC, TOCOG og japanske myndigheter er: «Det blir leker».

– I fjor rakk vi aldri å komme til denne milepælen om at det var 100 dager igjen til OL. Det gir grunn til optimisme, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø. – Bakgrunnen er at både IOC, organisasjonskomiteen i Tokyo og de japanske myndighetene er tydelige på at mesterskapene skal gjennomføres uavhengig av om utøverne er vaksinerte eller ikke. Det vi vet er at det blir et veldig strengt smitteregime.

Toppidrettssjefen sier han følger vaksinasjonsprogrammet med spenning.

– Vi forholder oss til myndighetenes vaksinasjonsprogram, og håper vaksinasjonsprogrammet holder høyt tempo fremover slik at våre utøvere kommer inn i det vanlige programmet. Vi er nødt til å håndtere usikkerheten, og vi har respekt for at det er krevende for myndighetene å håndtere situasjonen, sier Øvrebø. 

Han er likevel litt bekymret for utøverne som gjør alt de kan for å stille forberedt til OL og Paralympics.

– Det som gir rom for bekymring er tiden fremover hvor idrettene og utøverne skal forberede seg. Det er en god del utøvere som ikke er kvalifisert og som har mer eller mindre definerte kvalifiseringsløp de må igjennom. De kan bli utsatt for smitte når de er ute og konkurrerer, og de strenge karantenebestemmelsene i Norge gjør sitt til at den daglige treningskvaliteten blir dårligere, sier Øvrebø.

Åtte medaljer i OL og Paralympics

Marit Breivik, sommeridrettssjef på Olympiatoppen, sier at målsettingen for den norske troppen til OL er åtte medaljer. Cato Zahl Pedersen, sjef for paratroppen, forteller at målsettingen i Paralympics er å gjøre det bedre enn i Rio de Janeiro, der den norske troppen tok åtte medaljer.

Selv om koronasituasjonen skaper utfordringer for de norske utøverne, og troppen er på langt nær tatt ut, har Olympiatoppen valgt å opprettholde ambisjonsnivået om å ta dobbelt så mange medaljer i Tokyo-OL som i Rio de Janeiro 2016. Der tok Norge kun fire bronsemedaljer. 

– Det var ingen stor prestasjon i Rio, men etter en grundig evaluering og utviklingen i sesongene 2017, 2018 og 2019, som ga oss et positivt grunnlag, har vi et ambisiøst mål om åtte medaljer, sa en optimistisk Marit Breivik under et pressetreff i forbindelse med at det er 100 dager igjen til OL og 132 dager igjen til Paralympics.

– Det har vært få konkurranser i 2020 og situasjonen i 2021 vet vi foreløpig lite om. Grunnlaget for vårt mål er en balanse mellom erfaring, potensiale i troppen, optimisme og nøkternhet, så får vi se hvor vi står når vi skal ha en samling 27. mai, og ikke minst rett før avreise, sier Breivik.

Den norske OL-troppen vil bestå av mellom 85 og 95 utøvere slik det ser ut i dag.

Det er foreløpig svært mange norske utøvere som ikke har kvalifisert seg til OL. I roing, bryting, taekwondo, karate og padling vil det være kvalifiseringsturneringer i mai som for mange blir siste mulighet for å være med troppen til Tokyo. 

– Jeg kan i hvert fall juble for at det både er et herrelag og damelag i håndball – slik det ser ut nå må de ha tid frem til begynnelsen av juli før troppen tas ut til håndballagene, sier Breivik.

Sommeridrettssjefen løfter også frem rojentenes imponerende fjerdeplass i dobbelfirer i EM som svært spennende. De får en ny mulighet til å kvalifisere seg til OL i mai.

– Det var et oppløftende resultat de hadde i EM. Det er lenge siden vi har hatt med kvinner i roing, så det ville vært veldig fint om de klarte å kvalifisere seg, sier Breivik.

Håper på et bedre Paralympics enn i Rio

Cato Zahl Pedersen, Chef de mission for troppen til Paralympics, sier de har ambisjoner om å gjøre det bedre enn Rio hvor troppen tok tre gull, to sølv og tre bronse – totalt åtte medaljer. Troppen er betydelig mindre enn gjengen som drar til OL og består av mellom 15 og 18 utøvere.

– Som de observante kanskje har fått med seg så har vi tidligere hatt en råere målsetting. Men et skudd for baugen var at Sarah Louise Rung, som tok fem medaljer i Rio, er blitt reklassifisert og kan i beste fall kjempe om én medalje. Men vi har uansett en bredere tropp til Paralympics i Tokyo, sier Zahl Pedersen.

    Filer

    Ingen relaterte filer.