Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Fra svømming til langrenn

I dag gikk Andreas Bjørnstad sin første verdenscup som langrennsløper etter at han måtte gi opp svømmingen.

I mai 2020 kom nyheten om at Andreas Bjørnstad, som har et VM-gull og én Paralympics-bronse på 400 meter fri, ikke kunne satse mot Paralympics i Tokyo etter å ha fått diagnosen atopisk eksem, som følge av allergi mot klor. Likevel var ikke Bjørnstad ferdig med toppidrettslivet, og han bestemte seg derfor for å satse på langrenn i stedet.

– Jeg tenkte at jeg var altfor ung til å gi meg som toppidrettsutøver. Jeg digger livet med motivasjon, dedikasjon og trening, og gjennom langrenn fikk jeg muligheten til å fortsette med det, sier Bjørnstad.

Svømmeren som reagerte på klor

På startstreken

I slutten av mars går den ferske langrennsløperen sine første verdenscuprenn etter at han byttet idrett. Han mangler klassifisering og stilter derfor på start som «rookie». Det vil si at han ikke er synlig på start- eller resultatlistene.

Han legger ikke skjul på at det har vært en tøff overgang og at idrettene er veldig annerledes. Derfor deltar han for å kunne utvikle seg og lære.

– Det er utrolig morsomt å stille på startstreken internasjonalt. Det er et skyhøyt nivå på de gutta som deltar her, og jeg er altfor fersk til å kunne kjempe om topplasseringer, men jeg må bare se på hva de beste gjør og hva jeg kan lære for å bli bedre, sier Bjørnstad.

Selv om det ikke ble noen topplassering i første renn i Vuokatti i Finland for Andreas, fikk han likevel kjenne på nivået, og han er tydelig på hva som må gjøres fremover:

– Det er bare å komme seg hjem og trene. Jeg stivner altfor mye i magen utover i løpet. Jeg er vant til å ligge mer oppstramma i svømming, så jeg må hjem og trene mer «crunches».

Jakter på utvikling

Bjørnstad forteller at han jobber med utviklingen hele tiden – fra de mindre, tekniske oppgavene til å omstille kroppen til en ny utholdenhetsidrett. Likevel mener han at han kan dra nytte av erfaringene fra tiden som svømmer:

– Jeg er jo ikke fersk som toppidrettsutøver, så jeg tåler mye trening. I tillegg er jeg vant til å jobbe mye med detaljer og teknikk gjennom svømminga.

Selv om Andreas Bjørnstad er tydelig på at det gjenstår mye før han kan kjempe om pallen, forteller han at det går fremover.

– Først og fremst må jeg lære meg skikkelig å gå på ski, men jeg begynner å skjønne litt hvordan kjelken reagerer. Nå handler det om å jobbe best mulig hver dag og hele tiden jakte på utvikling, avslutter Bjørnstad.

    Filer

    Ingen relaterte filer.