Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Lansering av BEST

Fotoutstillingen «BEST – paralympisk gull» er åpnet på Norges Olympiske Museum på Lillehammer.

Fotograf Arnfinn Johnsen har fotografert 82 norske, paralympiske gullvinnere til boken «BEST – paralympisk gull». Boken er også blitt til en utstilling på Norges Olympiske Museum på Lillehammer, og hensikten er å bidra til at gullvinnerne fra Paralympics blir synliggjort og hedret, samt at de fremstår som forbilder for andre med nedsatt funksjonsevne.

– Dette er en milepæl, sa Cato Zahl Pedersen under åpningen på Lillehammer. – Jeg håper dette kan være en inspirasjon til idrettsledere, trenere, foreldre, barn og unge funksjonshemmede i fremtiden for utviklingen av denne fantastiske idretten vår.

Cato Zahl Pedersen er utviklingsansvarlig for paraidretten på Olympiatoppen, men han er også én av de 82 norske, paralympiske gullvinnerne som er portrettert i boken.

– Nå har fremtidens utøvere alle muligheter. Vi er det mest velsmurte maskineriet i idrettsverdenen, og vi har alle mulighet til å blomstre innenfor en organisasjon som bryr seg om den idretten vi driver med, sa Zahl Pedersen.

Idrettspresident Berit Kjøll var også til stede på åpningen av utstillingen, og hun var tydelig på hva dette betyr for norsk idrett:

– Dette er en stor dag for oss alle. Det er fantastisk mye å være glad for i norsk idrett, og mye å være stolt over, sa idrettspresidenten. – Jeg håper og tror utstillingen kommer til å berike opplevelsen for alle som besøker museet, og at den ytterligere bidrar til å vise frem fantastiske utøvere bak fantastiske prestasjoner. Det er også med på å styrke paraidrettens plass i Norge og i verden.

Utstillingen er en fortsettelse av Arnfinn Johnsens livsprosjekt «GULL», som startet i 1992, og som i dag inneholder 112 portretter av norske OL-gullvinnere. Det nye prosjektet «BEST – paralympiske gull», forteller historier om livsgnist, mot, utholdenhet, glede og styrke. Blant utøverne som er portrettert i boken er tidenes mestvinnende paralympier, Ragnhild Myklebust, bordtennisspiller Tommy Urhaug, alpinist Jesper Saltvik Pedersen, dressurrytter Ann Cathrin Lübbe, langrennsløper og svømmer Mariann Vestbøstad Marthinsen, og mange flere.

Fotograf Arnfinn Johnsen ønsket å vise utøverne uten fokus på deres nedsatte funksjonsevner eller den bragden de er kjent for. Utøverne har selv fått velge stedet der de ønsker å bli portrettert, og bildene vil i så måte følge en tradisjon der mennesker blir portrettert i sitt eget miljø, og hovedsakelig ved bruk av eksisterende lys.

– Når vi nå åpner utstillingen «BEST – paralympisk gull» på Maihaugen, er det også et veldig viktig signal på at vi er en idrettsnasjon litt annerledes enn andre. Også andre land har paralympiske gullvinnere, men bare noen særdeles få har paralympiske og olympiske utøvere i samme organisasjon. I Norges idrettsforbund og på Olympiatoppen behandler vi alle likt. Alle idrettsutøvere skal ha like muligheter, og de er ikke sin funksjonsnedsettelse eller sin idrett. På Olympiatoppen er de alle toppidrettsutøvere, og det er jeg skikkelig stolt av, avsluttet Berit Kjøll.

  Filer

  Ingen relaterte filer.

  • Cato Zahl Pedersen (foto: Arnfinn Johnsen).jpg
  • Ragnhild Myklebust (foto: Arnfinn Johnsen).jpg
  • Ann Cathrin Lübbe (foto: Arnfinn Johnsen).jpg
  • Mariann Vestbøstad Marthinsen (foto: Arnfinn Johnsen).jpg
  • Tommy Urhaug (foto: Arnfinn Johnsen).jpg