Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Utøvernes neste steg

Årets kull med toppidrettsutøvere og veteraner er ferdig med Neste Steg, et program som skal bidra til å synliggjøre kompetansen deres.

Neste Steg er et samarbeid mellom Olympiatoppen og Forsvaret, og programmet jobber for at kompetansen til toppidrettsutøvere og veteraner skal komme til nytte i næringslivet eller organisasjoner når den aktive karrieren er over.

Ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø er Neste Steg en god mulighet for de som deltar. Han sier at det er en del av en helhetlig utvikling, og et godt tiltak for å takle overgangen fra å være fokuserte toppidrettsutøvere, til å bli en del av samfunnet. Tidligere har blant andre Emil Hegle Svendsen og Suzann Pettersen deltatt i Neste Steg.

– Det man opplever og lærer seg i løpet av toppidrettskarrieren, blir en positiv kraft videre i livet etter man har sluttet. Da må det synliggjøres hvilke kvaliteter og kompetanse utøverne har. De gir en verdi til samfunnet, samtidig som det styrker legitimiteten til idretten. Mange vil ha identiteten sin knyttet til prestasjonene, og når dette blir borte kan det virke tomt. Derfor skal vi hjelpe dem til å ta med seg dette videre i livet slik at det ikke bare blir et savn, sier toppidrettssjefen.

Gjennom Neste Steg får deltakerne blant annet faglig påfyll om temaer innen ledelse, forretningsutvikling og samfunnsøkonomi, samt trening i presentasjonsteknikk, jobbintervju og CV-skriving. I tillegg får utøverne tildelt en mentor i ett år, og de får tilgang til et stort nettverk gjennom Neste Stegs partnere, som blant andre Deloitte, McKinsey, Equinor og Grieg Strategic Services.

– Neste Steg er et viktig tiltak for å hjelpe og styrke utøvere i overgangen fra toppidrett til sivil karriere. Vi jobber med å bevisstgjøre utøverne den kompetansen de besitter og som kan komme godt til nytte i en ny, sivil karriere, sier Tonje Hinze, karriererådgiver ved Olympiatoppen.

En ny hverdag

Overgang fra toppidrettslivet til et sivilt liv kan – for noen utøvere – være brå og uvant. Ifølge Tonje Hinze har norsk idrett og Olympiatoppen et stort fokus på helhetlig utvikling, og karriererådgiving er et viktig tiltak for at utøverne skal takle denne overgangen når de avslutter idrettskarrieren.

Årets kull består av elleve toppidrettsutøvere som har fått plass i programmet. Blant dem er langrennsløper Eirik Brandsdal og skiskytter Synnøve Solemdal.

Solemdal forteller at hun ikke studerte mens hun var aktiv, og da hun ga seg som skiskytter, etter å ha blitt verdensmester seks ganger i stafett og miksstafett, var hun heller ikke sikker på akkurat hva hun ønsket å gjøre.

– Det er en ny hverdag når man velger å legge opp, sier Solemdal. – Man er ikke helt sikker på hvor man vil eller hva man skal gjøre, og jeg var definitivt blant dem som trengte en liten dytt i riktig retning. Jeg har ikke levd uten drømmer etter karrieren, men det har vært nødvendig å bruke litt tid på å definere hva det neste klare målet er. Derfor er det veldig nyttig å få litt hjelp til å definere det, hvem man er og hva man ønsker å gjøre.

For Eirik Brandsdal var situasjonen noe annerledes. Han studerte mens han var aktiv toppidrettsutøver, og sier at det handlet om å ha en hobby ved siden av jobben. Gjennom studiet i industriell økonomi fikk han andre perspektiver og impulser, samtidig som han hadde et annet miljø med andre mennesker. 

– Jeg hadde tenkt å være med på Neste Steg i fjor, men det passet egentlig bedre at det ble i år. Jeg er kjempefornøyd så langt og sluker all informasjonen. Det er en veldig god kombinasjon med både utøvere og veteraner. Vi møter likesinnede i samme situasjon som en selv, og som sitter med de samme spørsmålene, sier Brandsdal.

Den uformelle kompetansen

En av fjorårets deltakere var verdensmester i stafett og skiskytter Henrik L'Abée-Lund. Han mener at det er spesielt bra at overgangen fra toppidrettsutøver til det sivile liv prioriteres såpass mye. Han tar nå en master i innovasjon, og sier Neste Steg gjorde ham tryggere på valgene han har tatt.

– Jeg var med i den første runden av Neste Steg, og jeg var litt usikker før jeg takket ja, om jeg ønsket å bruke tid på det. I ettertid har jeg overhodet ikke angret, sier L'Abée-Lund. – Det er utfordrende å sette noe på CV-en som ikke er konkret, men det handler om å vise hva vi kan.

Han får støtte av Solemdal som sier at programmet er veldig relevant for henne nå, siden det er designet for akkurat denne situasjonen:

–Gjennom idrettskarrieren har man lært veldig mye og opparbeidet seg kvaliteter som man kan bruke videre i næringslivet. Fra Neste Steg tar jeg med meg viktigheten av å definere meg selv, mine verdier, drømmer og tanker om fremtiden, sier Solemdal.

Karriererådgiver Tonje Hinze er tydelig på at mye av den uformelle kompetansen som utøverne besitter også kan bidra positivt til arbeidskulturen i en bedrift:

– Det er kun noen få utøvere som har formell kompetanse gjennom fullført høyere utdanning eller annen yrkeserfaring, men alle utøverne besitter uformell kompetanse som er ettertraktet i næringslivet. For eksempel har utøvere demonstrert en evne til å jobbe målrettet og strukturert mot fastsatte mål, til stadig å utvikle og forbedre egne prestasjoner, til å prestere under press, til å takle motgang, og ikke minst til å jobbe i team sammen med lagkamerater og trenere. Dette er ettertraktede egenskaper i næringslivet, og egenskaper som kan hjelpe utøvere å prestere også i en ny jobb, forklarer hun.

Nettverksbygging er nøkkelen

Ifølge Henrik L'Abée-Lund var det veldig interessant å høre fra Forsvaret, siden han ikke visste så mye om dem fra tidligere. Likevel deler toppidretten og Forsvaret en utfordring når det kommer til å formidle hva de kan inn mot det sivile arbeidslivet. Og han er tydelig på at det viktigste han lærte gjennom Neste Steg var viktigheten av nettverksbygging.

– I idrettsmiljøet er du veldig trygg på din egen rang, og det er kun små endringer som er enkle å tilpasse seg. I dét du trår ut av de rammene, så føler du deg bitteliten og du innser at nettverket ditt egentlig kun er innen idretten. Og det er lite, sier han. – Derfor var Neste Steg gull verdt! Det er en veldig god nettverksprosess med de mentorene som er med, og du innser fort at det er faktisk ikke er så skummelt å ta de telefonene eller møtene, som du først tror det er.

Selv om Brandsdal og Solemdal nylig er ferdig med Neste Steg, kjenner de seg igjen i det L'Abée-Lund beskriver.

– Vi blir bevisste på egne kvaliteter og kompetanse som næringslivet kan dra nytte av. Vi blir utfordret til å sette ord på hvilke verdier vi har og kompetansen vår, og vi blir bevisste på mulighetene som ligger der. I tillegg knytter vi mange nye, nyttige kontakter, sier de.

Om Neste Steg

Til sammen har Neste Steg hatt 56 deltakere, hvorav 26 utøvere og 30 veteraner. Årets kull består av Eirik Brandsdal, Hege Bøkko, Camilla Gjersem, Mari Eide, Marita Engzelius Leandersson, Nina Haver-Løseth, Sebastian Wang-Hansen, Synnøve Solemdal, Thekla Brun-Lie, Maren Skjøld og Isak Ulstein.

Neste program startet i mai 2021, og søknadsfrist vil være i mars.

Har du spørsmål om Neste Steg eller ønsker mer informasjon om karriereveiledning for toppidrettsutøvere, kontakt Tonje Hinze på tonje.hinze@olympiatoppen.no eller +47 924 04 292.

    Filer

    Ingen relaterte filer.

    • Synnøve Solemdal (foto: Marcus M. Browning)
    • Eirik Brandsdal (foto: Marcus M. Browning)
    • Henrik L'Abée-Lund (foto: Privat)