Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Thor Ole Rimejorde til minne

Thor Ole Rimejorde vil stå igjen som en bauta i norsk idretts- og håndballhistorie. Den tidligere idrettslederen gikk bort 12. desember, i en alder av 87 år.

Skjønt, ordet «idrettsleder» er ikke dekkende for alle funksjonene Thor Ole hadde gjennom sitt lange liv. Han hjalp spillere og utøvere gjennom sin rolle som trener, han løftet trenerne gjennom sine utviklingsprogrammer, han var strategen som kom opp med de avgjørende ideene på de riktige tidspunktene, han var en mentor for alle som var heldige nok til å krysse hans sti – uansett bakgrunn, kjønn, idrett og rolle – og han hadde evnen til å se mennesket i dem han tilbrakte tid sammen med. Det var Thor Ole som var arkitekten bak «24-timersutøveren», og med det lagde en ny æra hvor det ble skapt forståelse for at veien til målet handler om mer enn bare de enkelte treningsøktene.

Det var gjennom håndballsporten Thor Ole først markerte seg. Han var landslagstrener i håndball fra 1965 til 1973. I løpet av disse årene var han trener for både herre- og kvinnelandslaget. Thor Ole Rimejorde vil for alltid være historisk som den hittil eneste treneren for et norsk herrelag i et sommer-OL. Det var han som ledet Norge i München i 1972, og med det satte norsk herrehåndball på kartet. Året etter ble han utdanningssjef i Norges Idrettsforbund, men han var aktiv som trener i klubbhåndballen også i årene som fulgte. På 1980-tallet spilte han også en medvirkende rolle i oppstarten av norsk idretts antidopingarbeid.

I 1984 fikk Thor Ole Rimejorde nyte godt av sine ideologiske og systematiske evner da han ble ansatt som operativ leder av Prosjekt88. Eller, det er vel mer presist å si at det er alle oss andre i norsk idrett som har nytt godt av de evnene. I alle fall i årene etterpå: Prosjekt88 var forløperen til Olympiatoppen. Rimejorde forble en viktig, betrodd og godt likt kollega og lederskikkelse i korridorene oppe ved Sognsvann i årene som kom. Hans tanker har gjennomsyret den norske idrettsmodellen i flere generasjoner nå.

Kryllingen var prosjektleder i hele 12 olympiske leker, og han var også sentral i gjennomføringen av tre paralympiske leker. I 1994 fikk Thor Ole Rimejorde Norske Idrettsleder-Veteraners ærespris, og han var en meget verdig mottager av Idrettsgallaens hederspris i 2010.

Vi er mange som opp gjennom årene har kontaktet Thor Ole for å få råd. Da har vi fått en engasjert prat, med klare meninger, finurlige ideer og skarpe observasjoner. Den muligheten er borte nå. Men vi vil nok fortsatt stille oss spørsmålet når vi står ved sportslige veivalg: Hva ville Thor Ole gjort? Så lenge vi klarer å se for oss svaret, vil det nok gå godt for norsk idrett i noen år til.

Våre tanker går nå til kona Bjørg, til barn og barnebarn, til øvrig familie og venner. Thor Ole Rimejorde vil bli savnet, men de tankene han sto for og det mennesket han var, vil aldri bli glemt eller utdatert. Vi lyser fred over hans minne.

– Berit Kjøll, Tore Øvrebø og Erling Rimeslåtten

    Filer

    Ingen relaterte filer.