Olympiatoppen -- Sammen om de store prestasjonene

Akillessmerter

Smerter i akilles området er relativt vanlig, både hos idrettsutøvere og mosjonister, og det kan være flere årsaker til plagene. Her fokuserer vi på smerter fra selve senen.

Akillessenen forbinder de store, bakre leggmusklene (gastrocnemius- og soleusmuskelen) med hælbeinet. Den er den sterkeste og tykkeste senen i kroppen. De bakre leggmusklene kan brukes for at vi kan gå opp på tå.

Men når vi løper og hopper fungerer akillessenen først og fremst som en kraftig fjær. Musklene strammer seg i det foten treffer bakken, og musklene og senen settes på strekk. Senen vil da lagre og frigjøre energi som en fjær. Denne fjæringsenergien brukes til å drive oss fremover og oppover ved løping og hopping.

Klikk her for å lese mer og se VIDEO på SKADEFRI.NO.

Faksimile fra Skadefri.no: Illustrasjonsbilde akillesskader

Det er typisk to typer belastningsskader som oppstår i akillessenen. Disse kaller i på fagspråket for tendinopati og paratendinopati. Tendinopati er en tilstand med forandringer i selve senen, likt det en ser ved hopperkne. Denne tilstanden ser vi hyppigst hos eldre utøvere og mosjonister. Paratendinopati oppstår typisk hos yngre utøvere. Her er selve senen normal, mens det er væske mellom senen og senehinnen som ligger rundt senen.

Klikk her for å lese mer og se VIDEO på SKADEFRI.NO.


    Filer

    Ingen relaterte filer.